Allergimat er ikke lik sunn mat

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

«Godt nytt og sunt år – tilbud på matvarer uten melk og gluten». Noe ala dette stod det på en reklameplakat jeg gikk forbi her en dag. Denne butikken hadde altså tilbud på matvarer som er «fri for» typiske allergener, som for eksempel melk og gluten.

Supert for dem som har en reell matallergi eller -intoleranse og faktisk trenger det, fordi denne maten er relativt dyr. Men, jeg stusser ved at denne maten markedsføres som sunn for alle og enhver. Det er et fåtall i Norge som faktisk har en allergi eller intoleranse mot gluten og melk.

For det første er det ingen helsegevinster ved å kutte ut melk og gluten for dem som ikke har en allergi eller intoleranse for dette. Det beste er å ha et variert kosthold som inkluderer så mange forskjellige matvarer som mulig – da er det lettere å få i seg alle næringsstoffene som kroppen trenger.

Videre koster jo allergimat mye penger, penger det er unødvendig å bruke når man heller kan velge vanlig mat. I tillegg er ofte ikke allergimaten vi finner i butikkene like god, og kan faktisk inneholde færre næringsstoffer enn originalene. Jeg tror de fleste som har cøliaki og må spise glutenfrie rundstykker og knekkebrød mye heller ville spist vanlige rundstykker og knekkebrød, om de kunne gjort det. Dermed betaler man kanskje mer penger for mat som ikke smaker så godt, og kanskje heller ikke er så bra for helsen.

Det finnes så mye god og sunn mat, og her i Norge står de fleste fritt til å velge det de har mest lyst på til enhver tid. Hvorfor er det da sånn at noen absolutt skal ha matvarer uten bestemte ingredienser, når de ikke har en allergi eller intoleranse?

5 responses

 1. Tilbaketråkk: Jeg har alltid likt å lage mat |

 2. «Det er et fåtall i Norge som faktisk har en allergi eller intoleranse mot gluten og melk.» sier du. Har du statistikker på dette? Hva slags bakgrunn har du for en slik uttalelse? Snakker du her om cøliaki og laktoseintolerane? Eller om faktisk intoleranse, den som legene og dere fysiologer sier egentlig ikke finnes.

  Er enig i at man ikke bør leve på allergimat om man ikke trenger det, men for meg er det et slag i trynet å lese slike uttalelser. «Eksperter» som deg har fortalt meg i alle år at det bare er å spise vanlig mat, for jeg feiler ingenting på blodprøvene. Så jeg gjorde det, spise vanlig mat, og sprang på do. Gikk med konstant migrene, løs mage, store smerter, null energi, depresjoner og mangler som legen ikke ville fortelle meg om. Så jeg prøvde meg på et stunt. Dro til en slik kvakksalver, en homeopat som stakk meg i fingeren, og kom tilbake med et ark med 40 matvarer jeg ikke tåler. Melk lyste høyrødt mot meg, 100% intolerant! Mel, egg og sukker også. Hadde alltid trodd det var rekene jeg ble syk av, men så var det loffen og majonesen, gitt… Så jeg slutta med det. Nå spiser jeg stort sett ren mat lagd fra bunnen av (som er sunt for alle!!!), men bruker soyamelk i sausen og sper på med naturlig hvetefri pasta innimellom. Takk Gud for at Sverige har skjønt at det ikke er blodprøver som bestemmer om man blir syk av mat, og at de lar allergimat koste like mye som vanlig mat fordi det er flere enn cøliakikerne og laktose-«intolerante» som trenger den…. Og mye av «spesialmaten» er minst like naturlig som «vanlig mat»… både mais og soya er planter…

  Flere og flere opplever at de reagerer på «normal mat», alt det ihjelbehandla melet og melkeproduktene, og alle tilsetningsstoffene. Når folk sier at de reagerer på mat, forteller jeg historien min… og den ligner på sååå mange andres. Mange prøver å kutte ut en eller to ting, og opplever underverker. Jeg anbefaler dem alle å gå til lege, men legen kan (og vil) bare gjøre så mye. Jeg gidder ikke være syk fordi du sier at det er få som er intolerante.

  • Så fint at du har fått det bedre med et endret kosthold! Tall fra Norges Astma- og Allergiforbund og Norsk Cøliakiforening viser at kun en liten andel av Norges befolkning har diagonsene cøliaki, hveteallergi, melkeproteinallergi og laktoseintoleranse, som er det jeg skriver om her. Grunnen til at jeg skrev dette blogginnlegget er først og fremst at jeg ikke er så positiv til at allergimat promoteres som den sunne maten for alle. Det er undøvendig å bruke masse penger på mat man egentlig ikke trenger, som ikke smaker så godt og som kan gjøre at man får et snevrere kosthold enn nødvendig. Det beste, så langt man kan det, er å spise variert, og jeg er enig med deg i at å lage mat fra bunnen av er noe absolutt flere kunne gjøre!

 3. Absolutt alle har godt av et kosthold uten melk og gluten. Bare fordi man kutter ut knekkebrød og brød så betyr ikke det at man må spise det gluten frie alternativet. Man må ikke på død og liv spise brød! Melk er det mange som er allergiske mot, som ikke vet det, de bare skjønner ikke hvorfor de har vondt i magen og har lite energi.
  Denne artikkelen er full av tull.

  • Man velger selv hva man ønsker å spise og ikke, og vil man ikke spsie brød og melk er det et valg man gjør selv. Men, jeg mener det er feil å fremstille det som det sunneste å ikke spsie brød og melk. Dette er viktige kilder til flere næringsstoffer i kostholdet vårt, og har vært grunnleggende elementer i det norske kostholdet i lang tid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kreftforeningens blogg

Sammen skaper vi håp

Lisbet Rugtvedts blogg

om folk og helse

Milkshake

Bloggen bak Melk.no som tar pulsen på aktuelt og debatt rundt meieriprodukter

Trines Matblogg

Matglede for matglade

Sunn Jenteidrett Blogg

Bloggen bak Melk.no som tar pulsen på aktuelt og debatt rundt meieriprodukter

sunnhetsbloggen

Bloggen om sunt kosthold og livsstil

Lise von Krogh

Enkelt, sunt og godt

%d bloggers like this: