Skolemelk med smak – et godt alternativ?

Sjokolademelk og jordbærmelkEn kartong skolemelk, både med og uten smak, inneholder de samme næringsstoffene: proteiner, vitamin B2 og B12, kalsium, magnesium, jod og fosfor. Skolemelkvariantene som er basert på ekstra lett melk, er også beriket med vitamin D. Variantene med smak av kakao og mild kakaosmak er blant disse.

Dersom barn og unge ikke drikker melk på skolen, kan det være en utfordring å få nok kalsium i løpet av dagen. Blant jenter i 4. klasse er det cirka 40 % som ikke får i seg anbefalt mengde kalsium, mens tallet stiger til 70 % i 8. klasse. Tre glass melk daglig sikrer kalsiuminntaket, og en kartong skolemelk tilsvarer et og et halvt glass.

Alle meieriprodukter inneholder naturlig sukker i form av melkesukker (laktose). I tillegg er noen produkter tilsatt sukker i varierende mengder for en søtere smak. Vi må skille mellom sukker som forekommer naturlig i enkelte matvarer, som melk og frukt, og tilsatt sukker. I matvarer med mye tilsatt sukker er det ofte få eller ingen næringsstoffer som kroppen trenger. Helsedirektoratet anbefaler at vi reduserer inntaket av tilsatt sukker.

Skolemelk er i dag tilgjengelig med smak av bringebær og kakao. Kakaomelken finnes i to varianter: en med smak av kakao helt uten tilsatt sukker, og en med mild kakaosmak, som er tilsatt litt sukker (0,9 %). Variantene med smak er laget på laktoseredusert melk, som gir melken en søtere smak, men ikke høyere sukker- eller karbohydratinnhold. Den søtere smaken skyldes at laktosen er spaltet til mindre sukkermolekyler (glukose og galaktose), som smaker søtere hver for seg enn sammen.

Helsedirektoratets retningslinjer for skolemåltidet sier at skolene bør tilby elevene skummet melk, ekstra lett melk eller lettmelk. Vann anbefales som tørstedrikk mellom måltidene. Det er opp til den enkelte skole å velge hvilke typer skolemelk de tilbyr elevene. Skolemelk med smak skal ikke innføres på bekostning av vanlig hvit skolemelk, men samtidig er det en fordel at elevene tilbys melk de faktisk drikker.

Næringsinnholdet i melk med smak tilsvarer det i vanlig hvit melk. Så hvorfor mener noen det er problematisk at barn og unge velger skolemelk med smak? Ser man kun på innholdet av næringsstoffer, er disse variantene et godt alternativ for dem som ikke drikker vanlig hvit melk. Men smaken av kakao kan være en utfordring, selv ved fravær av sukker i produktet. Argumentet fra motstandere av skolemelk med smak er at vi ikke skal venne barna til drikke med smak av sjokolade og sukker. Spesielt for de yngste elevene kan det være vanskelig å forstå forskjellen på hvorfor melk med smak de får på skolen er sunnere enn i butikken, og hvorfor skolemelk med kakaosmak er greit, mens det ikke er tillatt å spise sjokolade til hverdags.

Det er ingen tvil om at hvit melk bør være førstevalget som skolemelk. Melk med smak kan være et godt alternativ, spesielt dersom valget står mellom dette eller søt drikke som saft, juice, iste eller brus.

Hva mener du?

Dette blogginnlegget ble først publisert som en artikkel i bladet MELK nr. 1 2014.

11 responses

 1. Er virkelig kalsiummangel et problem i dagens samfunn? Det blir som å reklamere for at Coca-Cola inneholder vann, for så å informere leserne om hva som skjer dersom du ikke får i deg vann.

  Smakssatt melk inneholder, som dere skriver, ekstra sukker. Dersom elevene fritt kan velge om de vil ha smakssatt melk eller vanlig hvit melk, har jeg vanskelig for å se at mange vil velge den vanlige melken.

  • Noen grupper i befolkningen er utsatt for å få mangel på kalsium, f.eks. unge jenter og kvinner. Det er disse som senere har økt risiko for å få osteoporose. Det er bare en av de smaksatte skolemelkvariantene som inneholder tilsatt sukker (og da bare 0,9 %). De andre variantene er ikke tilsatt sukker, heller ikke den ene med mild smak av kakao og bringebær. Dette kan være alternativer for dem som ikke liker vanlig hvit melk.

 2. Jeg syns ikke det er noe godt alternativ å få smak i melk. Det kan kun gjøres til folk som ikke klarer å drikke plain melk eller må drikke mye melk for å få i seg rikelig mengde med Kalsium.

 3. en ting jeg lurer på: alle land hvor befolkningen ikke tåler laktose (og derfor ikke drikker melk eller spiser meieriprodukter) – hvordan får de i seg nok? siden meieriprodukter er en så god kalsiumkilde – hvorfor har ikke resten av verden kalsiummangel?

  • Det stemmer at forekomsten av laktoseintoleranse er mye høyere i en del andre land. Her kan ost, som er tilnærmet laktosefri, og yoghirt, som gjerne tåles bedre av dem med laktoseintoleranse, være kilder til kalsium. I tillegg har noen folkeslag et høyere opptak av kalsium enn vi har i Nord-Amerika og Nord-Europa, fordi det ha skjedd en genetisk forandring så opptaket er høyere når inntaket av kalsium er lavt.

  • Det stemmer at kalsium finnes i flere andre matvarer enn melk og meieirprodukter, f.eks. brokkoli, mandler, sesamfrø med skall og ansjos. I Norge får vi 67 % av kalsiuminntaket vårt fra melk og meieriprodukter. Et variert norsk kosthold uten melk og meieriprodukter gir cirka 250 mg kalsium per dag, og behovet for en voksen er 800 mg. Med tre porsjoner melk og meieriprodukter kan vi sikre kalsiuminntaket.

 4. Synes det er bra å ha mulighet for å velge melk med smak. Jeg personlig hadde det da jeg gikk på barneskolen, rett og slett fordi jeg ikke synes vanlig hvit melk er godt. Kun varm melk med tilsatt sukker drikker jeg, ellers blir det smaksvarianter. Jeg drikker også kun H-melk, synes den smaker mye bedre enn lettmelk. Folk har drukket det i alle generasjoner, og plutselig er det blitt «farlig.» Jeg bor for tiden i Østerrike og her drikker faktisk flesteparten H-melk.

  • Når det finnes flere varianter av skolemelk kan den enkelte finne en som passe for seg. Det er imidlertid opp til hver enkelt skole om de ønsker å tilby elevene en eller flere skolemelkvarianter.

 5. Er stort sett enig med vedkommende som spør om det er lurt å venne barn til at drikke skal ha en søt smak. Hvis en må ha en melk med smak, hvorfor ikke ha den med kakao som det ikke er tilsatt ekstra sukker.
  Det er jo foreldrene som bestemmer hvilken type melk barna skal drikke, men er lett å gi etter hvis barnet da ikke vil drikke vanlig melk på skolen. En kan jo da drikke vann på skolen og vanlig melk hjemme.
  En annen ting er at hvis barnet blir vant til melk med smak, er det lett å bruke det hjemme også, enten med oboy, eller kjøper Litago sjokomelk som inneholder masse sukker .
  Ett annet hjertesukk, har nå sett at det har kommet yougert med nonstopp, hvor skal det ende?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kreftforeningens blogg

Sammen skaper vi håp

Lisbet Rugtvedts blogg

om folk og helse

Milkshake

Bloggen bak Melk.no som tar pulsen på aktuelt og debatt rundt meieriprodukter

Trines Matblogg

Matglede for matglade

Sunn Jenteidrett Blogg

Bloggen bak Melk.no som tar pulsen på aktuelt og debatt rundt meieriprodukter

sunnhetsbloggen

Bloggen om sunt kosthold og livsstil

Lise von Krogh

Enkelt, sunt og godt

%d bloggers like this: