Er det enkelte matvarer du bør holde deg unna?

Sjokolade 1600x1200_17e84Jeg leste nylig et blogginnlegg skrevet av ernæringsfysiolog Camilla Andersen som handlet om kategorisering av matvarer som sunne eller usunne. Mange stempler i dag mat som enten «ja-mat» eller «nei-mat», og dersom de har tatt en bit av en matvare kategorisert som «nei-mat», får de dårlig samvittighet. Camilla Andersen skriver at det er uheldig å kategorisere matvarer på den måten. Det er helheten i kostholdet som avgjør om du har et sunt eller mindre sunt kosthold. Dette er jeg er helt enig i.

Så lenge man har et generelt variert og balansert kosthold der man får i seg de næringsstoffene kroppen trenger, så burde man kunne unne seg litt av de mindre næringsrike matvarene fra tid til annen – uten å få dårlig samvittighet. I stedet for å bannlyse mange matvarer fra kostholdet, burde man fokusere mer på mengde. I et sunt og variert kosthold, er det selvsagt rom for litt sjokolade eller lignende i ny og ne – i fornuftige mengder.Vekt

I all fokus knyttet til sunnhet og helse, så må vi heller ikke glemme at mat og måltider har en langt bredere betydning enn å dekke behovet for energi og næringsstoffer. Mat og måltider er sosialt, det er kultur og det er tradisjoner. Mat og måltider bør forbindes med noe positivt og gi gode opplevelser.

Vi bør derfor alle bli flinkere til å sette fokus på alt man bør spise, fremfor å fremheve alt man ikke bør spise. Ikke kategoriser mat som «ja-» og «nei-mat», men tenk i stedet gjennom i hvilke mengder de ulike matvarene bør inntas. Mat er til for å nytes, og det er trist dersom all fokus på «nei-mat» og hva man ikke bør spise, ødelegger folks matglede. Mitt råd er derfor; Spis variert og næringsrikt til daglig, så kan du trygt unne deg «det lille ekstra» innimellom. Hva er «det lille ekstra» for deg?

2 responses

  1. Er helt enig, en burde kunne smake på alt uten at samvittigheten gnager, og heller ta mindre av det en vet ikke er like sunt.
    Men er en ting jeg lurer på, hva er det i den koppen på bildet? Så veldig godt ut det fatet 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kreftforeningens blogg

Sammen skaper vi håp

Lisbet Rugtvedts blogg

om folk og helse

Milkshake

Bloggen bak Melk.no som tar pulsen på aktuelt og debatt rundt meieriprodukter

Trines Matblogg

Matglede for matglade

Sunn Jenteidrett Blogg

Bloggen bak Melk.no som tar pulsen på aktuelt og debatt rundt meieriprodukter

sunnhetsbloggen

Bloggen om sunt kosthold og livsstil

Lise von Krogh

Enkelt, sunt og godt

%d bloggers like this: